berger montague

The primary goal for the firm’s relocation was to create modern, functional space while maintaining their unique identity.

Corporate Headquarters | 40,000 SF | Philadelphia, PA


Berger Montague is a nationally-recognized class action and commercial litigation law firm with a rich history in Philadelphia. The firm had been located in a historic brownstone on Locust Street since being founded in 1970 but had outgrown both the space and the infrastructure. The primary goal for the firm’s relocation was to create modern, functional space while maintaining their unique identity.

Berger Montague has strong connections in the Philadelphia community, and often hosts fundraisers for non-profits and political causes during off-hours. It was important to create multi-functional spaces that are useful to staff and clients during the work day and can also be transformed into event space. A focal element designed to fulfill part of this need are the oversized sliding doors connecting the boardroom to reception.

The concept was to acknowledge the firm’s legacy while providing modern functionality. This was accomplished through the use of architectural symmetry, modern interpretations of traditional details, and emphasis on structure, rhythms, and stability.

A strong emphasis was placed on defining public and private zones using materials changes and architectural cues. The central core, including the elevator lobby entry, is defined as the public zone. This is buffered by meeting and support spaces, while the perimeter becomes the private zone for offices and confidential work. An interconnecting stair joins the two floors, expressing the importance of maintaining a strong sense of community even as the firm continues to expand.    

The selected furniture maintains a clean, timeless aesthetic, while classic oriental rugs refer back to the more traditional look of the firm’s original location. The color scheme is elegant neutrals highlighted by rich blues and golds. Walnut toned wood, in a variety of applications, is used throughout the public spaces, and is highlighted with brass accents and natural stone. The decorative light fixtures selected for the space are simple and elegant interpretations of historic chandelier designs and architectural motifs.
 

190126_403.jpg
190126_408.jpg
190126_405.jpg
190126_413.jpg
190126_417.jpg
190126_412.jpg
190126_411.jpg

Photography by Jeffrey Totaro.